www.jemagalles.nl

Beroemde Nederlanders

^ < >

Heike Kamerlingh Onnes, de heer van het absolute nulpunt

Warmteleer

Aanvankelijk was Kamerlingh Onnes geen pionier. Lucht en waterstof waren lang voordat hij er in slaagde al door anderen vloeibaar gemaakt. (In respectievelijk 1877 en 1898.) Maar in 1906 beschikte Kamerlingh Onnes over een toestel dat enige liters vloeibare waterstof per uur kon maken. Hij was de eerste die het koude onderzoek op een haast industriële schaal aanpakte.

Zijn rechterhand daarbij was de technicus en bedrijfchef(!) van het laboratorium G.J. Flim. Flim was een buitengewoon handige knutselaar die samen met de glasblazer O. Kesselring het grootste aandeel had in de bouw van de toestellen om gassen vloeibaar te maken. De werking van zo'n liquefactor is betrekkelijk eenvoudig. Wie zijn fietsband oppompt kan merken dat de pomp zelf daarbij warm wordt terwijl lucht die bij het ventiel ontsnapt altijd koud aanvoelt. Een gas dat samengeperst wordt stijgt in temperatuur. Gas dat aan de druk ontsnapt, dat wil zeggen plotseling uitzet, koelt af.

Als je nu het relatief warme samengeperste gas afkoelt, dan zal het bij de snelle uitzetting nog kouder worden. Door dit proces met hetzelfde gas te herhalen koelt het steeds verder af. Het gas wordt alsmaar kouder en kan tenslotte condenseren. Daarvoor is het wel nodig dat het beneden de voor elk gas verschillende zogeheten kritieke temperatuur komt. Door de tegenstelling warm koud en de inventiviteit waarmee juist aan een koude ruimte warmte onttrokken wordt is het een leuk onderwerp. De koelkast werkt volgens hetzelfde principe. Het warme rooster aan de achterkant koelt aan de buitenlucht af waardoor het in de koelkast kouder wordt.
>


^ < >

tekst, concept en werkwijze: Luc Ambagts
Beroemde Nederlanders
- een historisch onderdeel van jemagalles.nl -