www.jemagalles.nl

Beroemde Nederlanders

^ < >

Bertus Brouwer. Waar is slechts wat waar is.

Creatieve uitbarstingen en rustige periodes

Brouwer verbleef afwisselend in Blaricum en in Amsterdam. Al in zijn studententijd beschikte hij in Blaricum over een eenvoudig huisje. Hij kon er zijn werk combineren met zijn liefde voor de natuur. Zijn vrouw bleef dan in Amsterdam om voor de apotheek te zorgen. Het verhaal gaat dat ze van tijd tot tijd een pannetje eten met de Gooise tram meegaf, dat Brouwer in Laren ophaalde.

Brouwer was een voorstander van natuurlijk leven en vegetarisme, al was hij daarin niet dogmatisch. Aan vleesetend gezelschap kon hij zich goed aanpassen en vastendagen onderbrak hij wel met het eten van nootjes uit zijn bureaula. Gekleed in wit linnen pak, of in een lange mantel met brede bontkraag was zijn lange magere gestalte een opvallende verschijning. 'Als ik daarentegen Brouwer zie met zijn scherpe trekken en uitgeteerd lijf en slappe huid en dikke aderen dan houd ik mijn hard vast, en wilde dat hij maar vlees wou,...' schreef Frederik van Eeden in zijn dagboek. De lange fietstochten die Brouwer met Van Eeden maakte vormden een aanwijzing dat de vroegere gezondheidsproblemen verdwenen waren.

Creatieve uitbarstingen en rustige periodes wisselden elkaar bij Brouwer af. Zowel in het klein als in het groot. Tijdens het werken had hij vaak een luchtig romannetje bij de hand om af en toe in te lezen. Stromen publikaties werden onderbroken door periodes waarin hij weinig van zich liet horen. In 1953 maakte hij een reis langs Canadese en Amerikaanse universiteiten.

Brouwer was gevreesd om de felheid waarmee hij zijn standpunt naar voren kon brengen, maar hij kon ook uitermate charmant zijn. Hij omringde zich graag met vrouwelijk gezelschap. Zijn interesse in literatuur en muziek bleef. De contacten met vakgenoten namen langzamerhand af. Toen zijn vrouw in 1959 overleed bleef hij achter met hun huisgenote Cor Jongejan. Zij vergezelde hem op reis en fungeerde als Brouwers secretaresse. Op de avond van 2 december 1966 vroeg zij aan hem of hij een sinterklaaspakje weg wilde brengen. Brouwer sloeg een grauwe deken om en stak met het pakje onder de arm de straat over. Hij werd door een auto gegrepen en stierf dezelfde dag.
>


^ < >

tekst, concept en werkwijze: Luc Ambagts
Beroemde Nederlanders